P1040046.jpg

Gatufoto - Workshop

 

Gatufoto är ett av mina största intressen. Kombinationen av att få min lust att upptäcka nya platser, samt stimulansen mina ögon får av att leta efter visuellt tilltalande bildutsnitt är någonting jag aldrig tycks tröttna på. Genom åren har jag tappat räkningen på alla städer där jag förutsättningslöst gett mig ut med enbart en kamera som sällskap, och kommit hem med några av mina allra bästa bilder.

För oss fotografer är gatans motiv på många sätt ett av de mest utmanande som finns. Vi har obefintlig kontroll över varken ljus eller våra motiv, och dessutom måste vi finna tillfredsställande svar på de många frågor som onekligen omger gatufotografi, inte minst frågor kring etik, moral och individers rätt till ett privatliv. Å andra sidan är den här fotografigenren väldigt belönande. Den utmanar oss i och med att en bra bild oftast är en kombination av såväl hög teknisk färdighet och snabbhet som ett utvecklat bildsinne. Resultatet blir en bild som både håller hög estetisk kvalitet samtidigt som den kan utgöra ett intressant samtidsdokument.  

En av de faktorer som gör gatufotografi till ett så pass intressant ämne är att det, sina utmaningar till trots, också är en av de mest lättillgängliga sorternas fotografi. Gator finns överallt, och oavsett om det handlar om en paradgata i någon mångmiljonstad eller en diffust upplyst gränd i en håla du inte ens minns namnet på, så har varje gata potential att bli en plats där visuellt tilltalande scener utspelar sig.

Oavsett om du är en glad amatör som precis har köpt din första kamera eller någon med mångårig erfarenhet av gatufotografi så är du välkommen att utforska denna spännande genre på en av mina workshops. Tillsammans med mig och en mindre grupp fotografer med samma intresse tillbringar vi en kväll och två stimulerande heldagar med gatufoto, diskussion och analys.

Dag 1:
Vi möts upp på eftermiddagen och jag ger en ca 90 minuters föreläsning om grunderna i gatufotografi. Jag snuddar också vid ämnen som komposition, fotografiskt ljus och den ständiga frågan om gatufotografi görs bäst i färg eller svartvitt. Efter föreläsningen går vi till en restaurang där vi får en bättre chans att lära känna varandra medans vi fortsätter prata bild över mat och dryck.

Dag 2:
Vi möts upp på förmiddagen och tillbringar större delen av dagen tillsammans ute på ett antal olika förutbestämda platser. Detaljerna får du via en privat Facebookgrupp som du får tillgång till så fort din anmälan har bekräftats. Mitt på dagen (när ljuset är som sämst) tar vi en längre paus från fotograferandet och äter lunch, dricker kaffe och diskuterar hur morgonens fotosession har gått innan vi ger oss ut igen för att fånga det varma eftermiddagsljuset. Personligen är jag väldigt förtjust i gatufoto även efter att solen har gått ned, eftersom det innebär en ny uppsättning av utmaningar och möjligheter. Vi fortsätter att fota i en timme eller två efter mörkrets inbrott, och efteråt går vi på gemensam middag.

Dag 3:
Större delen av dagen tillbringas i ett klassrum där vi diskuterar bildurval och redigering, givetvis använder vi föregående dags bilder för detta. När vi är färdiga får alla presentera ett par av sina bästa bilder, och jag ger er kritik på dessa. Förhoppningsvis blir vi färdiga lagom till att ljuset utomhus är det bästa möjliga, så att vi kan gå ut och fota lite mer innan den formella workshoppen avslutas.

Pris: 3900 kr (exkl moms)
Maximalt antal deltagare per workshop: 7
Resor, boende, mat och dryck ingår ej.
Datum: 
6-8 April (2,5 dagar) - Gatufoto i Kyoto
10-12 April (2,5 dagar) - Gatufoto i Tokyo